Home Historiikki Kuvia Pelaajaesittelyt Tuloksia Uutisia Yhteystietomme

Päivitetty 24/09/19     


2019 Vihdoinkin on kunnon pelireissu tiedossa, oli mielessämme kun keräännyimme vuotuiseen päätapahtumaamme harmaakarhuturnaukseen Raaheen Rännärin pesäpallostadionille.

"Kotijoukkueet" Pattijoen Urheilijat ja Kempeleen Kiri aloittivat reippaana kamppailut aamulla klo 10.00, näin kauempaa saapuneet Seinäjokiset Team Atria ja Vantaalaiset Iltatuulen Viesti ennättivät syödä rauhassa aamupuurot ja tehdä alkuverryttelyt. Pattu voitti Kirin 12-3 ja osoitti samalla olevansa jälleen tosissaan mukana mestaruustaistossa.

Toisessa kamppailussa taitavan joukkueen turnaukseen saanut Team Atria ja Iltatuulen Viesti pelasivat tasan 7-7. Joukkueet olivat tyytyväisiä lopputulokseen, koska se jätti vielä molemmille mahdollisuuden turnausvoittoon. Ottelussa palkittiin Atrialta kolme juoksua lyönyt Jarno Himmelä ja ITV:ltä hienon ulkopelinkin pelannut virtuoosimainen Markus Linna.

Kun Atria löi Kempeleen juoksuin 9-2 tiesimme että ainakin voitto vahvasta kotijoukkueesta pitäisi meidät mestaruuden tuntumassa. Vaikka meillä oli koko ajan tunne että ottelu on hallinnassamme niin Pattu onnistui kuin onnistuikin viime minuuteilla tasoittamaan lopputulokseksi 5-5. Joukkueiden parhaimmistoa ottelussa olivat: ITV Henri Häkkilä ja Pattu Jari Luoto.

Pattijoen voitettua Atrian juoksuin 9-3 voitiin suomenmestaruusmitalit jakaa jo ennen viimeistä kamppailua. Viimeisessä ottelussa emme antaneet ikämiespelien kestomenestyjä Kempeleelle mahdollisuuksia vaan voitimme juoksuin 8-1. Hopeiset mitalit kaulassa lähdimme mainion saunan ja maistuvien grillituotteiden voimalla kohti yöpaikkaamme Kokkolaa ja kohti uusia legendoja.

Muuta: ITVn turnaus piti sisällään pelkästään toinen toistaan laadukkaampia suorituksia sekä omia että vastustajien suorittamia. Kaikki palot tulivat vastustajien hienosta tekemisestä. Ei turpakäräjiä, ei poikkiteloista sanaa, kannustusta, naurua, iloisuutta, helppoutta, nauttimista yhdessäolosta koko turnaus. Otteluissa oli suorastaan näytösottelun henki. Kun tuollainen ilmapiiri pystytään säilyttämään niin ITV dynastiaa riittää vuosiksi eteenpäin. Kaikki haluavat tällaisen kokemuksen. Joinakin vuosina lyhyt turnaus on hävitty alun kangisteluun ja joukkueena starttailuun. Nyt kaikki lähtivät liikkeelle toisiinsa luottaen rennosti tekemään taitavia vuosia toistettuja hioutuneita suorituksia. Sama jatkui yössä....näihin tunnelmiin.

Muuta2: Järjestäjät onnistuivat jälleen mahtavasti. Aikataulut pitivät. Jämyjä tuomareita, jotka tuomioillaan pitivät huolen ettei kiivailuja syntynyt. Rutinoituneet Mr Pattijoet järkkäreinä, kirjureina ym. Viehättävät Ms Pattijoet kanttiinissa. Ranger piti pelialustan priima kunnossa. Sokerina sankossa olivat olosuhteiksi järjestyneet syksyn viimeiset shortsikelit. Kiitos!     

 

2018 Haapajärvi oli järjestävänä tahona vuoden 2018 Harmaakarhuturnauksessa. Mukaan oli ilmoittautunut kolme tasokasta joukkuetta; kotijoukkue Haapajärvi, aktiivinen ikämiespalloiluseura Hyllykallion liepeiltä Team Atria ja Vantaalaislähtöinen koko suomen Dream Team Iltatuulen Viesti. Jonkinlainen mitali siis olisi plakkarissa kun kulkuneuvon saisi aamutuimaan startattua. Näinhän sitä ei kukaan ajatellut vaan kaikki halusivat hyvillä suorituksillaan voittaa vastustajansa ja kirkastaa mitalinsa.

Kolmen uuden laatupelaajan säestämänä (Jouni Korhonen, Markus Linna ja Sami Joukainen) Iltatuulen Viesti kohtasi yhden ottelun jo pelanneen, yhteen hitsautuneen Haapajärven. Haapajärvi oli voittanut ensimmäisen ottelunsa Team Atriaa vastaan tiukasti mutta ansaitusti 1-0. Voittaessaan tämänkin kamppailun olisi Haapajärvi Mestari. Ensimmäisen jakson Haapajärvi vei vanhoilla lämmöillä juoksuin 3-2. Toisella jaksolla ITV punnersi hieman takkuisellakin pelillä voiton juoksuin 2-3. Molempien joukkueiden lukkarit, Hannu Mällinen ja Paavo Kallio, rytmittivät peliä mallikkaasti ja samalla juoksujen teko vaikeutui niin, että supervuoro pelattiin tasan 0-0. Siirryttiin kotiutuskilpailuun tai oikeammin kotiutuskilpailuihin, joita pelattiin kaikkiaan kolme (3) kappaletta. Molemmilla joukkueilla oli omat hetkensä mutta vasta Haapajärven jokeri Jyrki Oosin merkistä lyöty kumuramallinen välilyönti ratkaisi Haapajärvelle Harmaakarhujen Suomen mestaruuden.

Toisessa kamppailussa hyvin lämmenneet Iltatuulen pelurit eivät antaneet Atrialle Grillitassuakaan vaan löivät taululle jaksoluvut (1-4),(1-11). Kärkitrio Hännikäinen, Linna, Kallio rakenteli tilanteita tasaiseen tahtiin kovalla prosentilla ja lyöjät Joukainen, Korhonen, Nieminen naputtivat etenijöitä kotipesään. Kentän yllättävin suoritus nähtiin tulikuumalta Oinosen Hannulta, joka löi vastustamattoman läpilyönnin kolmospuolen mattolaiturille saakka. Myös Hannun kupperi tippui läpi ottelun, niinpä saldona ynnättiin lopuksi (1+3) lyötyä ja 2 tuotua sekä 8 kärkilyöntiä.

Muuta: Taisi olla ensimmäinen kerta kun Harmaakarhuotteluja pystyi seuraamaan livenä muualla suomessa. Saimme siitä paljon positiivista palautetta mm. joukkuetovereilta, jotka eivät syystä tai toisesta olleet päässeet paikan päälle. Ja samalla syntynyttä tilastomateriaalia on helppo hyödyntää mm. näitä sivuja päivitettäessä.   

 

2017 Vuoden 2017 turnaukseen Iltatuulen Viesti lähti varsin tiiviillä joukkueella ja lähes ilman yleensä varsin runsaslukuista "johtoporrasta". Jokaiselle pelaajalle oli kaikissa kolmessa ottelussa oma roolinsa kentällä, näin kaikki pysyivät vireessä ja aktiivisina läpi turnauksen. Loukkaantumisilta onneksi vältyttiin ja niinpä lopputuloksena oli taisteltu hopea. Uusina pelaajina Iltatuulen Viestissä esiintyivät Hännikäisen Petri, Kallion Paavo, Lahden Pertti ja Niemisen Jussi.

 

2016

Alla suora lainaus General Managerin turnausraportista

"Jälleen kerran koitti se aika syksystä, jolloin tiukkaan kuntoon itsensä treenannut Iltatuulen Viestin tähtisikermä pääsi mittaamaan taitojaan ikäluokan SM- turmauksessa. Suuntana oli Saarijärvi ja legendaarinen Harmaakarhujen SM- turnaus. Paikalla olivat jo tuttuun tapaan samat neljä joukkuetta eli Pattijoki, Kempele, Saarijärvi sekä jälleen kerran suurimpana suosikkina turnaukseen lähtenyt Iltatuulen Viesti (ITV) Vantaalta. Siirtoikkuna oli auennut heti edellisen vuoden turnauksen jälkeen ja sulkeutui ensimmäisen ottelun alkuvihellyksen soidessa. Siirtomarkkinat olivat jälleen kerran vilkkaat ja monia legendaarisia nimiä oli taas varmuudella pukemassa ITV:n tarun hohtoisen peliasun päälleen. Mutta taas kerran suurimmat vonkaleet uivat liukkaasti ITV:n verkkojen ohi! Niinpä monissa liemissä keitetty ja hyvin marinoitunut 11 pelaajaa käsittänyt runkomiehistö joutui hoitamaan turnauksen kaikki kolme peliä.

Ensimmäisessä ottelussa Saarijärven pesispyhätössä ITV:n joukkue joutui heti kovaan testiin. Vastaan kirmasi Pattijoen Urheilijoiden nimivahva tähtisikermä lukkarinaan myös joskus kohtuullisesti Superissa mailanvarressa esiintynyt Sami Ahola. Tiukkojen vaiheiden jälkeen ottelu kääntyi Pattijoen voitoksi 3-1.

Toisessa ottelussa oli vastassa Kempele, joka vilisi myös kovia entisiä ja jopa nykyisiä pelimiehiä. Nyt oltiinkin jo enemmän altavastaajana hyvistä otteista huolimatta, ja niinpä Kempele voitti ottelun selvästi juoksuin 7-3. Kultamitalisaumat olivat siis nyt viimeistään menneet ja lopulta kohtaloksi tuli taistella kunniakkaasta kolmannesta sijasta.

Kolmas peli olikin sitten todellinen pronssipeli, sillä sekä ITV:llä että paikallisella ylpeydellä Saarijärven Pullistuksella oli voitolla mahdollisuus ottaa kaulaansa nuo himoitut pronssiset mitalit! ITV:n oluttölkki sihahtikin auki tuossa pelissä, pallo sai kyytiä ja niinpä pronssit poimittiin tänä vuonna kotiin sulkapallolukemin 15-2!

Läpi turnauksen nähtiin ITV:n joukkueessa kovia suorituksia niin mailan varressa kuin ulkokentälläkin iltaelämästä nyt puhumattakaan. Edukseen esiintyivät aina niin niin juonikas Kiteen kasvatti lukkarina sekä jo alakouluikäisenä miesten mestaruuden voittanut Seinäjoen mies. Myös maaninkalaisvahvistus oli hyvällä jalalla liikkeellä.

Sunnuntaina turnauksen pölyjen laskeuduttua ja toimintakyvyn palattua suunnilleen normaalille tasolla, totesimme yhteen ja möreään ääneen, että ensi vuonna sitten taas! Ja kohti kultaa!"

Terveisin Manager

 

2015

Iltatuulen Viestin ensimmäinen ottelu oli Kempeleen Kiriä vastaan. Kempele oli ennättänyt jo "verrytellä" edellisessä pelissä ja se tulikin hyvin latautuneena ITVtä vastaan. Ensimmäinen vuoropari mentiin lähes tasatahtiin, mutta toisessa vuoroparissa Kempele meni menojaan ITV ulkopelin hakiessa vielä muotoaan. Kempeleen tehdessä vielä ottelun loppupuolella kaksi juoksua vastustamattomilla lyönneillä, ottelun lopputulokseksi kirjattiin 2-9 Kempeleen Kirin eduksi. Ottelussa kunnostautuivat Kempeleeltä Timo Keränen (1+2,2) ja Jarkko Raatikainen (0,3) ja Iltatuulen Viestistä molemmat juoksut tuonut Mika Koskelainen (0,2) ja Timo Makkonen (1,0). Toisen juoksun saimme vapaataipaleella.

Toisessa ottelussa ITV kohtasi kotijoukkue Saarijärven Pullistuksen. Ensimmäisessä ottelussa muotoaan hakenut ITVn ulkopeli löysi nykyaikaiset nuotit hienon paluun Harmaakarhu pelikentille tehneen Tuomo Pekkalan ja polttolinjan ikiliikkujanakin tunnetun, ITVn turnauksen pelaajana palkitun, Heikki "aitta" Aittasalon johdolla. Laadukas ottelu eteni tasaisissa merkeissä lähes loppuun saakka, viimeisissä vuoroissa ITVn jokeriosasto, Jyrki Peltola (2,0), Hannu Oinonen (1,0) ja Pekka Kujaja (1,0) löivät voittoon tarvittavat juoksut. Ottelun lopputulos oli ITVlle 6-5. Saarijärven parhaita olivat Kari Linna (3,0) ja Jussi Nieminen (1,2)

Kolmanteen otteluun olivat lähtökohdat varsin herkulliset. Jos Iltatuulen Viesti voittaa Pattijoen Urheilijat, niin se voittaa myös Harmaakarhu mestaruuden. ITV lähtikin otteluun terävästi ja heti ensimmäisessä vuorossa Jyrki Peltola löi ja Kari Lehto toi 1-0 ITVlle. Pattu vastasi heti tasoittavallaan Sami Aholan lyödessä ja Timo Lemposen tuodessa juoksun. Toisessa vuoroparissa ITV rakensi palottoman ajolähdön hyvässä vireessä olleelle Jyrki Peltolalle. Aikalisällä päätimme tässä kohden ratkaista ottelun eduksemme, mutta toisin kävi. Kentän kuningas, vanha "juonija", lukkari Sami Ahola huijasi koko Saarijärven kuningaskuntaa ja myös Iltatuulen Viestiä, jolle tuli samasta tilanteesta kolme kuollutta. Vuoro vaihtui ja Pattu löi ratkaisevat neljä juoksua, ja jätti näin nousujohteisesti turnauksessa pelanneen Iltatuulen Viestin pronssisille mitaleille. Ottelu päättyi lopulta Suomen mestaruuden uusineen Pattijoen eduksi 6-2. ITVn juoksut löivät Peltola ja Kujala ja toivat Lehto ja Makkonen. Pattun vahvoja miehiä olivat; Sami Ahola (4,1), Timo Lemponen (0,3), Juha Virolainen (0,2), Harri Tegelberg (1,0) ja Juha Karjaluoto (1,0) 

 Muuta: Harmaakarhuna alkaa tuntea pelonsekaista kunnioitusta Pesäpalloilua kohtaan. Lajissa tapahtuvat terävät ja nopeat suoritukset vaativat tekijältään rautaista fysiikkaa ja äärimmilleen vietyjä refleksejä. Sellaisia ei ole kenelläkään luontaisesti vaan ne on hankittava ja niitä on jalostettava tarkkaan suunnitelluilla harjoitusohjelmilla. Nykyiset Superpesis-pelaajamme ovat hienoja huippu-urheilu gladiaattoreita, joiden suorituksia on ilo katsella. Samalla voi vertailla mitkä osa-alueet suurenmoisessa lajissamme ovat muuttuneet eniten vuosien saatossa. Yksi asia ainakaan ei tunnu muuttuneen, pallo liikkuu lyönnistä yhtä lujaa nykyisin kuin vaikkapa 30-vuotta sitten....  

 

2014 Vuoden 2014 Harmaakarhujen Suomenmestaruudesta oteltiin neljän joukkueen kesken. Mukana olivat kotijoukkue Saarijärven Pullistus, joka oli rakennettu Jyväskylän ja sen lähiseudun pelureista, rutinoitunut pitkänlinjan ikämiespalloiluseura Kempeleen Kiri, uusi nälkäinen tulokas harmaakarhuperheeseen Pattijoen Urheilijat Raahesta ja lähes kulttiasemaan pesäpalloperheessä nostettu Iltatuulen Viesti Vantaalta.

Turnauksen ensimmäiset ottelut etenivät kuulakkaassa syyssäässä varsin tasaisena ja heti kävi selväksi että mestaruuden puolustaminen vaatisi ITV:ltä onnistumisia laajalla rintamalla. ITVn ensimmäinen vastustaja oli Kempele, joka voitettiin juoksuin 9-4. ITVn juoksuista peräti 8 kpl löi huimaan syysvireeseen itsensä treenannut Jyrki Peltola. Toinen ottelu kotijoukkue Saarijärveä vastaan oli ITV:ltä turnauksen tasapainoisin suoritus. Tiivis ulkopeli ja monipuolinen sisäpeli toivat turnauksen toisen voiton juoksuin 7-3. Ottelussa kunnostautui 3 juoksua lyöneen jokeri Peltolan lisäksi tehoilla (2,2) Mika Koskelainen. Turnauksen viimeiseen otteluun tuli ITVn vastustajaksi liikkuvaa ja tarkkaa ulkopeliä läpi turnauksen esittänyt Pattijoen Urheilijat. ITV ei saanut sisäpeliään aukeamaan turnauksen parasta joukkuetta vastaan ja niin Pattijoki vei 1-4 voiton myötä Suomen mestaruuden ja "palkintonallen" Raaheen. Laadukkaan Pattijoen parhaana palkittiin Timo Lemponen. 

Iltatuulen Viestin tilastot 2014: Esa Hernesniemi (0,2), Jyrki Peltola (1+11,1), Mikko Nykänen (0,1), Kari Lahti (0,2), Kari Lehto (0,2), Sampsa Laakso (1,2), Kari Rytkönen (0,2), Mika Koskelainen (2,3), Timo Makkonen (1,1), Hannu Oinonen (1,0), Mika Leiponen (0,1), Kujala Pekka (0,0), Aittasalo Heikki (0,0), Uusitalo Jari (PJ), Niiranen Juha (GM), Kontuvirta Juha ( 2*rukkaset)

Muuta: Ikämiespalloilu porskuttaa tällä hetkellä myötätuulessa, siitä hyvänä osoituksena pikkuhiljaa lisääntyvät joukkuemäärät Kontioiden (myös Vanamoiden) ja Harmaakarhujen turnauksissa. Löytyisikö tästä kiinnostavasta ja karismaattisesta pelaajakaartista aineksia lisäämään hieman laskussa olevia Superpesiksen yleisömääriä sekä samalla lisäämään myös entistä laadukkaampien pelureiden määrää ko. sarjassa. Mietitäänpä porukalla aiheeseen liittyviä pieniä sääntöuudistuksia....     

 

2013 Saarijärven Pullistus, tuo Juhannuskisoistaan tunnettu urheiluseura, isännöi vuoden 2013 Harmaakarhujen SM-turnausta syyskuun puolivälissä. Sääolot olivat vuodenaikaan nähden erittäin lämpimät, joten mahdollisuudet rennon retvakkaaseen suorittamiseen olivat olemassa. Kun vielä Pullistuksen talkooväki oli lähtenyt runsaslukuisesti ja reippaalla asenteella järjestelytöihin, saimme jälleen nautiskella hienoista hetkistä pesäpalloilun parissa.

Iltatuulen Viestin joukkue uudistui kaudelle 2013 jonkin verran; Joukkueeseen liittyivät  uusina pelaajina Kymenlaakson "karhukopla": Jyrki Peltola, Mika koskelainen ja Kai Luoma sekä Halsuan "Batman ja Robin": Marko Kanala ja Kari Lahti. Kun edellä mainittujen lisäksi joukkueessa jatkoi mm. Suomen nopein Harmaakarhu Kari Lehto syttyivät voittamisen kulttuurissa kasvaneet ITVn kantapeikot jälleen liekkeihin.

Turnauksen aloittivat ottelullaan kotijoukkue Saarijärvi ja Hotelli / kuntokylpylä Summassaaressa yöpynyt Kempele. Vieraskorea kotijoukkue hävisi ottelun jaksoin 0-2 (0-2,6-12). Toiseen otteluun kotijoukkue Saarijärvi sai vastaansa hyvin verrytelleen ja näyttämisen haluisen ITVn. SaPu aloitti ottelun lupaavasti lyömällä ensimmäisessä sisävuorossa kaksi juoksua, lyöjinä Mika Korpi ja J-P Rytkönen ja tuojina Lasse Nieminen ja Timo Jokinen. ITVn vastaus tasoittavalla oli jäätävä. Marko Kanalan mentyä kentälle kärkenä Kari Lehto pamautti heti vastustamattomasti (1+1). Tämä löi tahdit koko ensimmäiselle jaksolle jonka ITV vei juoksuin 13-2. Toinen jakso oli lähes ensimmäisen toisinto. ITVn liikkuva ulkokenttä ei antanut SaPulle mahdollisuuksia tilanteiden rakenteluun. Sisäpelissä ITV täytteli pesiä ihailtavalla varmuudella ja aina vahva kotiutuskalusto saatteli etenijöitä kotipesään niin että jaksonumerot kirjattiin ITVlle 13-0, koko ottelu 2-0. Ottelussa kaikki pelaajamme saivat tehomerkintöjä. Jyrki Peltola löi 8 juoksua. Kunniajuoksuja lyötiin 4 kpl, Peltola, Koskelainen ja Lehto kahdesti. Ennakko-odotusten mukaisesti kirkkaimmat mitalit jaettiin viimeisessä ottelussa edellisten vuosien mestarin Kempeleen Kirin ja Iltatuulen Viestin kesken. Ensimmäinen jakso eteni kahden taitavan joukkueen tasaisena välienselvittelynä aina toisen vuoroparin loppupuolelle saakka. ITV pani Jokerilyöjä Kujalan ratkaisemaan kakkostilannetta. Kujala onnistuikin mainiosti, hän löi pystymailalla kakkosrajan tuntumasta läpi 1+2. Kun ulkopeli säilyi tiiviinä jakson loppuun, 1.jakso ITVlle juoksuin 6-4. Voittopisteiden teko on aina vaikeaa mutta nöyrä työnteko palkitaan, oli kyse sitten mistä lajista tahansa. Tämä todettiin myös Iltatuulen Viestin aikalisällä ennen toisen jakson viimeisen vuoroparin alkua. Kempele johti tuolloin juoksuin 2-0 ja ottelu oli menossa kohti supervuoroa ja mahdollista kotiutuskilpailua. Aikalisän jälkeen mainiossa lukkarointivireessä ollut joukkueemme kapteeni Timo Makkonen kotiutti kärki Kanalan ja vähän tämän jälkeen ylivoimaisesti mailan varressa esiintynyt jokerilyöjä Peltola rentoutti lopullisesti ITVn suorittamisen lyömällä vaihtotilanteessa kolmospesän takaa 1+2. Vuoron loppu olikin fanfaaria kohti Iltatuulen Viestin toista Suomen mestaruutta. Tässä vuoroparissa ITV tehtaili kaikkiaan 11 juoksua ja ottelu päättyi ITVn voittoon 2-0 (6-4,11-2). Kempeleen juoksuja löivät: Heikkinen, Luhtavaara, Mikkola, Saaranen, Ojala 2 ja toivat: Jaakonaho, Hannuniemi, Keränen, Ojala, Luhtavaara ja Erkkilä.

Iltatuulen Viestin tilastot 2013: Marko Kanala 3k (1+4,9), Mika Koskelainen 2v (1+4,4), Pekka Kujala J (1+3,2), Kari Lahti 3p (2,2), Kari Lehto 2p (2+2,6), Kai Luoma S (1,4), Timo Makkonen, L kapteeni (2,3), Mikko Nykänen 2k (0,4), Hannu Oinonen J (4,3), Jyrki Peltola J (2+10,3), Kari Rytkönen 3v (3,1), Jukka Yrjänen 1v (1,2), Ari Uusitalo pj, Juha Kontuvirta 100 mph

Muuta: Jälkipeleissä virisi puolivakava keskustelu pesäpallokulttuurin edistämisestä ulkomailla. Ehkäpä tulevaisuudessa lähdemme tekemään lajiamme tunnetuksi järjestämällä harmaakarhuturnauksen rajojemme ulkopuolella esimerkiksi Tallinnassa. Ketkäpä olisivatkaan parempia markkinamiehiä kuin pitkään lajia harrastaneet monipuoliset pelimiehet.  

               

    

 

   

2012 Saukkosten aktiivinen perhe ja Kuokkalan Vire Jyväskylästä organisoivat Harmaakarhujen SM-turnauksen Pesäpalloliiton 90-v juhlavuonna Yrttisuon kentällä Jyväskylän keskustan tuntumassa. Tapahtumalla oli juhlavuodelle sopivat puitteet, joista mainittakoon kelluva sauna ja Päijänteen kauniiseen saaristoon suuntautunut sisävesiristeily ruokailuineen.

Ottelut alkoivat aamuvarhain kotijoukkue Kuokkalan ja Jyväshovissa hyvin levänneen hallitsevan mestarin Kempeleen Kirin tasaisella kamppailulla, jossa hieman rutinoidumpi Kempele otti voiton jaksoin 2-0 (8-2,9-6). Seuraavassa ottelussa Yrttisuon kentän vihdoin löytänyt Iltatuulen Viesti sai vastaansa hyvävireisen Kempeleen. Kempele veikin ensimmäisen jakson juoksuin 5-2, vantaalaisten vielä ravistellessa matkan jäykistämiä jäseniään. Kun toinen jakso päättyi tasalukemiin 1-1, sinetöi Kempeleen Kiri SM-kullan jälleen itselleen. Viimeiseen otteluun tuli vantaalaisia vastaan nälkäinen kotijoukkue, joka veikin toisen jakson nimiinsä juoksuin 2-1. Vantaalaisten voitettua ensimmäinen jakso 4-3 ja supervuoroparin päätyttyä juoksuttomaan tasapeliin, jäi ottelun ratkaisu kotiutuskilpailuun. Kuokkala onnistui omissa yrityksissään kertaalleen ja oli näin kirkastamassa viimevuotisen pronssinsa hopeaksi. Iltatuulen Juoksuja saatiin odottaa viimeisen lyöjän viimeiseen lyöntiin saakka. Tasokkaita otteita läpi turnauksen esittänyt Kari Rytkönen keskittyi huolellisesti viimeiseen lyöntiinsä. Lukkarin syöttäessä hän vaistosi syrjäsilmällä kopparien hakevan välilyöntiä ja sivalsi vastustamattomasti takaa läpi kunnarin ja yhden tavallisen arvoisesti. Kotiutuskilpailu siis Vantaalaisille 2-1 ja samalla hopeiset mitalit viimevuotiseen tapaan kaulaan. Rytkösen Karin lisäksi laadukkaasta ja tasaisesta ITVn joukkueesta erottui kovakuntoinen Lehdon Kari, joka palkittiin myös joukkueen parhaana pelaajana.

Muuta: Perinteikkäässä Järvenpään Itä-Länsi ottelussa (01.09.2012) Iltatuulen Viestin lahjoittaman vuotuisen erikoispalkinnon ansaitsi suorituksillaan Miikka Matikka Hyvinkään Tahkosta.

   

2011 Iltatuulen Viestin ensimmäinen SM - 45 Harmaakarhuturnaus pelattiin Jyväskylän Hippoksella hyvissä syksyisissä olosuhteissa. ITV lähti turnaukseen tiiviillä 12 pelurin ryhmällä, mukana Team Manager Juha Niiranen ja viihdevastaavana Oinosen Hannu.

Ensimmäinen ottelumme oli lähes perinteiseen tyyliin kotijoukkuetta vastaan. Yleensä oletetaan, että pitkänmatkalaiset ovat vielä edellisen illan valmistautumispalaverin jäljiltä huonosti keskittyneitä. Tällä kertaa emme kuitenkaan poikenneet Alajärjen kautta vaan tulimme suoraan Vantaalta Kuninkaantien liikenteen järjestämällä "lennolla" ja näin turnauksenkin usein ratkaissut avaustappio jäi kokematta. Voitimme Kuokkalan Vireen juoksuin 11-2. Iltatuulen parhaita olivat Upa Hangasmaa (1+3,2) ja ITVn hallituksen jäsen Pekka "Kuju" Kujala (1+2,3).

Toinen koitos oli Kempeleen Kiriä vastaan, joka ennakkoonkin vaikutti lähes yhtä vahvalta joukkueelta kuin Iltatuulen Viesti. Kempele onnistui joukkueena mainiosti, kirkkaimpina tähtinään armoitettu tilanteiden rakentaja Timo Keränen (1,1) ja neljä juoksua vastustamattomilla välilyönneillä takonut Pekka Mikkola (4,0). Kempele - Vantaa 8-4.

Viimeisenä Vantaa kohtasi tässä neljän urhoollisen joukkueen turnauksessa Kajaanin, joka kahden reiluhkon tappion jälkeen odotteli ansaittua pippuripihviä mahdollisine lisukkeineen. Vantaa voitti ottelun 12-0. Vantaalaisten juoksuja löivät: Uusipaavalniemi (3,0), Kontuvirta (3,0), Kujala (2,2) ja kohti uutta kevättä peliurallaan etenevä Tuomo Pekkala (3,4). Kuvaavaa joukkueemme peli-ilmeelle oli sekin kun kukaan ei olisi halunnut jäädä pitkän päivän jälkeen pois avausyhdeksiköstä. Yrjäsen Jukkakin huomasi vasta seuraavana päivänä takareitensä revähtäneen ja mustuneen.

Iltatuulen Viestin tilastot: Hangasmaa (1+4,3), Kujala (1+4,5), Nykänen (0,4), Uusipaavalniemi (4,0), Pekkala (3,5), Uusitalo (2,0), Leiponen (0,2), Yrjänen (1,2), Eerikäinen (2,2), Kontuvirta (3,1), Lehtiranta (0,2), Makkonen (1,1), Niiranen Team Manager, Oinonen (saldot ei tiedossa).

   

2010 Ainakin kerran vielä pojat ennen seuraavaa rutistusta oli henki kun lähdettiin Alajärvelle kontioturnaukseen vuoden harmittavan hengähdystauon jälkeen. 12 muutakin joukkuetta oli ilmoittautunut ja arpa (Mika) oli antanut meille ensimmäiseksi vastustajaksi toissa vuoden mestarin Team Atrian. Moraalinen loppuotteluko jo ensimmäisessä pelissä ? Ei kuitenkaan. Iltatuulen Viestin Kone ei käynnistynyt riittävällä teholla Alajärven helteessä ja Team Atria vei pisteet juoksuin 6-3.  Joukkueemme tehomiehinä pörssipisteitä rohmusivat Tuomo Makkonen (1+0,2), Ari Etula (2,0) ja Timo Makkonen (0,1).

Toiseen otteluun Kajaanin Pallokerhoa vastaan lähdettiin tietoisena siitä, että reippaalla voitolla olisi hyvät mahdollisuudet sunnuntain mitalipeleihin. Kajaanin liikkuva ulkopeli kuitenkin torjui lähes kaikki Iltatuulen juoksuyritykset. Ainoastaan Etulan Ari onnistui kerran kotiutuksessaan ja Juoksun toi Kontuvirran Juha. Siinä taisi olla korkeammat voimatkin mukana. Kajaani teki voittoon tarvittavat kaksi juoksua ja voitettuaan myös Team Atrian, se eteni aina mitalipeleihin saakka (sijoitus 4.).

Sunnuntaiaamun sijoitusottelumme (sijat 11-12) oli merkattu alkamaan klo 09.00. Yritimme aikaistaa ottelun alkua siinä kuitenkaan onnistumatta. Niinpä  peliurakkamme jäi huipennusta vaille.

   

2008 Cumuluksen kirous iski Kontiopelureihin Tampereen Koskikadulla vuoden 2008 turnauksessa. Puitteet olivat kyllä kohdallaan Iltatuulen Viestin saapuessa jo perjantaina Tampereelle keskittymään vaativaan koitokseen. Liekö sitten latautuminen mennyt sinne ylikunnon puolelle, kun lauantaina ensin Kitee päihitti ITVn 5-2 ja sitten Kankaanpää 4-2. Lohkovoiton ja paikan mitalipeleissä vei Kankaanpää voittamalla Kiteen 6-2. Lauantain jälkipelit saunottiin ja kuulumiset vaihdettiin em. joukkueiden kesken Cumuluksessa ja sunnuntain sijoitusotteluissa ei yksikään Koskikadulla yöpyneistä joukkueista onnistunut voittamaan pelin peliä. Iltatuuli hävisi ensin Joensuulle 13-3 ja sitten Kempele oli parempi 11-8. Näin sijoitus lipui joukkueen historian huonoimmaksi VIIII. Kuten sanotaan "Pain is temporary, pride is forever". Häviäminen ei ole koskaan miellyttävää, mutta ehkä pettymyksen kestää joukkueessa helpommin ja kontioiän mukanaan tuoman kokemuksen myötä siitä myös pääsee eroon nopeammin. Vuoden päästä tuskin tappioita muistaa kukaan. SM-kultaa voitti Team Atria Seinäjoelta. Lieköhän Kiteeläislähtöisellä Atrian Toimitusjohtajalla näppinsä pelissä?

Näiden nettisivujen päivittämiseen tarvittiin tänä vuonna mm. 573 hiihtokilometriä, Niilin ylitys, yksi epäonnistunut lentokuperkeikka, Eaglesin konsertti vuoden 2009 pesäpallovalmentajan kanssa, 30 litraa Sangriaa ja kaksi litraa Ouzoa.     

 

 

2007 Kymmenen joukkuetta oli mukana kun Kontioiden suomenmestaruus ratkaistiin Halsualla, Vetelissä ja Toholammilla. Turnauksen erikoisuus oli tällä kertaa, että kaikkiaan kolme joukkuetta selviytyi  yhdellä tappiolla: Muhos 2., Halsua-Veteli 4., ja Iltatuulen Viesti 7. Pallo on pääsääntöisesti pyöreä, mutta toisille se vaan on hiukan pyöreämpi. Mestari löytyy aina ja tällä kertaa Kankaanpään Maila osoittautui muita taitavammaksi. Joukkueessa pelasivat mm. Risto Tuominen, Jouni Korkiamäki ja Rami Vartama.

Puolustavan mestarin päänahka on haluttua tavaraa, sen saivat tuta Iltatuulen Viestin pelurit heti ensimmäisessä ottelussa pronssi-Riihimäkeä vastaan. Tulomatkalla Alajärvellä pidetyn leirityksen ansiosta Vantaalaiset väänsivät voiton ottelusta juoksuin 2-1. Vantaalaisten juoksut löivät Laakso ja Etula. Seuraavana vastaan asettui Munakan Urheilijat Ilmajoelta, joka tavoilleen ja kontiopalloilulle uskollisena oli lähtenyt nauttimaan ikämiesurheilun riemuista n. yhdeksällä miehellä. Vantaa voitti kamppailun 6-1. Ottelussa kunnostautui molempien joukkueiden kultakypäränä Juha Niiranen. Alkulohkon viimeinen ottelu pelattiin hyvin valmistautunutta Halsua-Vetelin joukkuetta vastaan. Ha-Ve ratkaisi ottelun edukseen ensimmäisen vuoroparin kolmella läpilyönnillä, jotka tuottivat tukun tilanteita ja kuusi juoksua. Urhoollisesti taistellut ITV kiri lopuksi tilanteeseen 4-8, joka tuloksena aiheutti ensimmäisessä ottelussa kaadetun Riihimäen etenemisen juoksusuhteella mitaliotteluihin. Näin kotijoukkue Ha-Ve ja hallitseva mestari ITV jäivät pelaamaan alemmista sijoista. Samoin kävi myös nimekkäälle Kiteen joukkueelle, jolta odotettiin mm. Holttisen, Varosten, Kaksosen ja Näätäsen ansiosta voimakkaampaa esitystä. Ensi vuonna Kitee on varmasti vaikeampi vastustaja myös Iltatuulen Viestille.

Turnausviikonlopun mieleenpainuvimmaksi kokemukseksi jäi monille, otteluiden ohella, joukkueiden iltatapaamiset. Niissä vaihdettiin kuulumisia ja kerrottiin värikkäitä tarinoita ilmeikkäästi elehtien. Mm. Hannunniemen veljekset Muhokselta mainittakoon tässä kohden. Oma joukkueemme päätti keskittyä tuleviin koitoksiin Kokkolan Venetsialaisissa; veden, tulen ja valon juhlassa, joka kieltämättä yllätti meidät positiivisesti karnevaalimaisuudellaan. 

Sunnuntain sijoitusottelut pelattiin Toholammin hienossa Pesispyhätössä. Tuntuu, että noilla seuduilla ei ole sellaista paikkakuntaa, josta ei löydy kirkkoa, alkoa ja hiekkatekonurmella päällystettyä pesis-stadionia. Hyvä niin. Olosuhteet sunnuntai-aamuna olivat vaativat, kun vastaan asettui toinen pitkämatkalainen Joensuu. Viileät tuulet hallitsivat parhaiten Kuninkaantien Liikenteen järjestämässä autokatsomossa lämmitelleet ITV:n jokerit Uusipaavalniemi ja Laakso, jotka löivät Turpelan ohella kaikki Vantaalaisten juoksut. Ottelu päättyi 6-0. Viimeisessä ottelussa sitkeän Jyväskylän kanssa ITV pelasi veljellisesti tasoihin 0-0 ja varmisti sunnuntain lohkovoiton ja SM-kokonaissijoituksen VII.

Turnauksessa Iltatuulen Viestin Maljalla palkitut: Riihimäki, Mika Lehto. Ilmajoki Jouni Rinta-Keturi, Halsua-Veteli, Simo Hotakainen. Joensuu, Petteri Lukkarinen. Jyväskylä, Heikki Mehtonen

       

2006

 

 

2006 Kontiopesäpalloilun suomenmestaruus ratkottiin Joensuussa yhdeksän joukkueen kesken. Joukkueet oli jaettu kolmeen lohkoon edellisen vuosien sijoituksien perusteella. Vantaalaisten alkulohkossa pelasivat perinteikäs Jyväskylän Kiri ja Superjokeri Unto Väisäsen johtama Sotkamon Jymy. Hyvähenkinen Vantaa voitti Kirin juoksuin 8-2 ja Sotkamon tennislukemin 6-0.

Mitalipeleissä ensimmäisenä vastaan asettui vaativassa sunnuntaiaamun kamppailussa vuoden 2007 Itä-Länsi paikkakunta Kouvola. Aslak Kaikonkaan merkkaukset eivät auttaneet, vaan Vantaalaiset tyrmäsivät Kouvolan peräti 16-3. Viimeinen ja ratkaiseva ottelu pelattiin edellisen vuoden mestaria Haapajärven Pesä-Kiiloja vastaan, jonka Vantaa voitti myös selkeästi 9-2.

Vantaan tasaisen ja kovalyöntisen joukkueen parhaana palkittiin ansaitusti Veijo Turpela. Voimalyöjät Sampsa Laakso ja Ari Etula onnistuivat näyttävästi sekä myös lukkarina häärineen Timo "Taika-Jim" Makkosen tehokkaat ja akrobaattiset otteet olivat yleisön mieleen. 

 

 

Joensuusta noukittua

 

 

 

 

 

 

 

 

11:sta ilmoittautuneesta Kontio-joukkueesta saatiin mukaan kilvoittelemaan sm-mitaleista yhdeksän, joka on enemmän kuin hetkeen. Hyvää Kontiohenkeä osoittaa se, että liikkeelle halutaan lähteä suhteellisen niukallakin miehistöllä (Munakka, Sotkamo). Eihän turnauksessa aivan hampaat irvessä pelata, mutta voittaminen kuitenkin on päällimmäisenä mielessä ja ehkäpä myös vastustajan pieni nöyryyttäminen hyvässä hengessä kuuluu kuvioon. Hyvää pelisilmää osoitti varsinkin kotijoukkue Joensuun toiminta, kun loukkaantuneiden tai muuten pelikyvyttömien pelureiden tilalle löytyi muihin joukkueisiin tarvittaessa innokkaita lainamiehiä. Onneksi näitä ei montaa tarvittu.

Menestyäkseen kontiotasolla pesäpallossa pelaajalta vaaditaan hyvää kuntoa ja osin jopa poikkeuksellista lahjakkuutta. Kun sitten koko joukkue menestyy päästään jo lähelle Hurmoksellista olotilaa, jolloin mennään ja suoritetaan ilman pelkoa virheestä ja epäonnistumisesta, mukana vain tunne ja varmuus omasta ja pelitoverien onnistumisesta. Kaikki, jotka ovat olleet joukkueurheilussa mukana voittavassa ryhmässä tietävät mitä ko. tunne tarkoittaa. Harvoin sitä kokee ja taas koettiin.

Suomen mestaruus on aina Suomen mestaruus. Varsinkin kun puhutaan kansallispelistämme pesäpallosta, johon jokainen kansalainen saa perusoppinsa jo koulussa. Suomessa on 5,2 miljoonaa asukasta, ei joka nurkalla vastaan kulje Suomen mestareita. Olkaamme siis ylpeitä näistä hetkistä.

 

 

 

2005

 

 

2005 Kontioturnaus Haapajärvellä alkoi heti yllättävästi, kun turnausta edeltävällä viikolla hallitseva mestari Hamina joutui luopumaan osallistumisestaan pelaajapuutteen takia. Näin turnaus pelattiin kaksilohkoisena kahdeksan joukkueen voimin.  Kontioiden SM-kulta  ratkaistiin käytännössä kakkoslohkon ensimmäisessä ottelussa Haapajärvi - Vantaa.  Haapajärvi onnistui voittamaan ottelun, Mustosen Sepon tuomaroidessa onnistuneesti, juoksuin 3-2. Ykköslohkon voittaja Halsua-Veteli jäi hopealle hävittyään loppuottelussa Haapajärvelle 3-1. Juha Kalajaniska löi kaikki Haapajärven juoksut ensimmäisen vuoron läpilyönnillään. Yleisöön menevän pronssiottelun Iltatuulen Viesti - Jyväskylän Kiri voitti ansaitusti Vantaa juoksuin 11-10. Joukkueesta erottuivat edukseen turnauksen paras pelaaja Ari Etula ja 1+3 lyönyt Iltatuulen Viestin puheenjohtaja Veijo Turpela.    

 

2004 Vuoden 2004 Kontioiden pesäpallomestaruuden voitti jännittävien vaiheiden jälkeen Haminan Palloilijat. Ensimmäisessä ottelussa Hamina päihitti Vantaalaisen Iltatuulen Viestin 7-3.  Myös Ruukki ja Kempele kaatuivat alkulohkossa vakuuttavasti. Halsuan pesispyhätössä pelatussa loppuottelussa Hamina voitti kotijoukkue HalsuaVetelin 3-1. Pronssiottelussa Haapajärvi yllätti ennakkosuosikki Iltatuulen Viestin.  
   

Home Sivukartta Päällimmäinen sivu 1 Päällimmäinen sivu 2